Munnens slemhinnor har blodkärl och nerver som når såväl kroppens artärer men också centrala nervsystemet (CNS) inklusive hjärnan i förlängningen.
Nikotin och tobak
Nikotin och tobak är välbekant för många, inte minst snusare. När en snusare stoppar in en prilla under ena sidan av överläppen så förs genast gifter i tobaken ut i blodomloppet vilket gör att det kan ansamlas i vävnader med mera. Nikotinet når hjärnan och binder till speciella receptorer som reglerar ens välmående. Man blir mer tillfreds när man snusar, speciellt om man en längre tid varit ifrån ämnet.
Hur påverkar snus munhälsan?
Snus kan orsaka så kallade snusgropar i tandköttet, som då har blivit intryckt (deformerat). Det kan i sig vara en grogrund för diverse sjukdomar, och muncancer förekommer hos snusare. Munhälsan blir inte bättre på något sätt av att snusa, och inte luktar det gott för en utomstående alla gånger. Idag marknadsförs snus utan tobak och nikotin men de orsakar också snusgropar som inte är så estetiskt tilltalande.
Plast
Barn gillar att undersöka saker med munnen, men man måste ha ett vakande öga över dem. Risken är att de tuggar på leksaker som innehåller miljögifter eller höga koncentrationer av något hormonstörande ämne med mera. Bäst är att köpa kvalitetssäkrade leksaker även om dessa kan kosta något mer än enkla leksaker. Lyd alltid återförsäljares återkallelser av leksaker som visat sig vara osäkra.
Tuggummi
Det kan kännas fräscht att suga på en halstablett eller tugga på ett tuggummi, men man bör se till att man väljer produkter helt utan socker. När man tuggar tuggummi med socker så översköljs tänderna av sockret vilket förstås inte är så bra. Dessutom sväljer man saliv som nu innehåller socker och som kan skada hälsan. Det är vetenskapligt bevisat att socker gör en fet, vilket i sig kan orsaka andra sjukdomar som kan vara plågsamma och jobbiga.