Att ta hand om tandimplantatet kan kännas svårt men din tandläkare/tandreglerare är förpliktigad att berätta om hur du går till väga för att vårda din kära ägodel som tandimplantatet faktiskt utgör.
Tandimplantatets första tid
I början kan det vara svullet kring där tandimplantatet sätts. För att minska svullnaden kan du få mediciner eller annan behandling som dämpar eller rentav gör att svullnaden lägger sig. Vissa mediciner har effekt på vissa individer, så det kan vara en tid för att prova sig fram vad som fungerar för en i samförstånd med tandläkaren eller tandregleraren.
Att vårda tandimplantatet
Allt som oftast ska tandimplantatet vårdas som en normal och frisk tand, det vill säga tandborstning och tandtråd ska användas. Om du spelar ishockey eller utövar kampsport så kan speciella tandskydd behöva utformas för att på bästa sätt skydda implantatet och vävnaden omkring. Om tandläkaren avråder från sportande den första tiden så bör du som patient ta det på allvar.
Att resa med tandimplantat
Det kan tyckas svårt och krångligt att resa med tandimplantat och de produkter som behövs för att hålla implantatet i bra skick. Ibland kan man behöva förklara för säkerhetskontrollen eller tullen vad exakt du har med dig och varför. Då kan ett tandläkarintyg eller läkarintyg vara lämpligt att medföra i syfte att visa upp om det behövs.
Att visa upp tandimplantatet på körkort- och passfotot
Det finns ingen lag som kräver att man på bild ska visa upp sina tänder än så länge. Om man nu ändå gör det så behöver man inte vara orolig för att kontrollanten ska jämföra tänderna på legitimationshandlingens fotografi jämfört med de tänder du har för tillfället.
Frågor och funderingar
Bär man på frågor och funderingar ska man alltid i första hand kontakta sin tandläkare eller tandreglerare för rådgivning. De är utbildade och yrkesprofessionella och kan konsultera med sina kollegor om just de inte kan svaren.