Att kroppen och hjärnan mår bra av en ren mun är bevisat i forskning.
Alzheimers
Sjukdomen alzheimers är är den vanligaste formen av demens. Enligt vissa undersökningar och tester så har man kunnat dra en parallell mellan Alzheimers och dålig munhygien. Det tycks alltså vara lättare för Alzheimers att utvecklas om man har en dålig munhygien.
Dyrt att ha en god munhygien?
Många kan tycka att det är en tråkigt att lägga uppåt en tusenlapp varje år för att underhålla något så tråkigt som sina tänder. Många hade kanske önskat sig ett piller som kunde ersätta tandborstning och sköljning med mera. Men man måste samtidigt komma ihåg att det alltid är billigare att underhålla sina tänder än att laga hål och så vidare hos tandläkaren. Dessutom är det mindre smärtsamt att borsta tänderna än att ligga i en tandläkarstål och höra borren.
Hur man borstar tänderna på rätt sätt
Börja med att välja en vanlig tandborste eller en eltandborste som passar dig och som du trivs med. Därefter ska du välja en god tandkräm som innehåller fluor. Kläm ut den mängd tandkräm som får plats på hela borsthuvudet och skölj borsten under vatten ett ögonblick. För sedan tandborsten till din mun och börja antingen nere eller uppe. Det är viktigt att borsta både bak- och framsidorna samt ovandelarna av tänderna så att de blir ordentligt rena. Borsta med lätt tryck och se till att tandköttet precis där tänderna fäster blir rena.
Tandtråd eller inte
Tandläkaren rekommenderar att tandtråd ska användas, minst en gång per dag. Det kan vara svårt att använda endast tandtråd, speciellt långt bak i munnen. Som tur är finns tandtrådsbyglar som har ett handtag man kan greppa i och lätt komma åt i munnen med.
Hur ofta bör man borsta?
De flesta borstar morgon och kväll, men det går bra att borsta efter varje måltid. Man bör dock inte överborsta eftersom fluor i alltför höga koncentrationer kan vara skadligt.