Att sakna tänder är idag inget man behöver hymla om, hjälp finns att få genom så kallade tandimplantat.
Utredning
För att få ett tandimplantat så görs först en utredning. I en sådan tittar man på om patienten för det första behöver tandimplantat och varför. Sedan görs en kontroll hos en tandläkare/tandreglerare som undersöker hur ingreppet ska gå till och vilka metoder som ska användas. Avslag för tandimplantat vid Folktandvården förekommer om patienten inte egentligen har något behov av tandimplantat (till exempel att vederbörande anser att dennes befintliga tänder är fula eller av näraliggande skäl).
Tandimplantat i och med skada eller operation
Ibland så kan en enstaka tand har skadats i vardagslivet eller under en operation i munhålan. Det kan då vara aktuellt att ta bort just den specifika tanden och ersätta med en ny på samma plats. Den nya tanden kan behöva anpassas till de andra tänderna så att den inte stör eller blockerar dem på något sätt. Implantatet görs då efter en mall där längd, bredd och höjd beaktas så att resultatet blir så pass bra som möjligt.
Ersätta en rad med tänder
Duktiga Specialister på tandimplantat kan konstruera hela rader med implantat som kan fästas på platsen i munhålan där de tidigare tänderna satt. Idag kan de som bedriver sådan verksamhet ta hjälp av datorer och röntgenbilder från patients mun och därigenom skapa tandimplantat. Tandimplantaten kan idag göras mycket naturtrogna och fungera på ett tillfredsställande sätt. Beräkningar måste göras på hur väl tänderna klarar belastning och hur fort de slits ut i olika sammanhang. De flesta tandimplantat är förstås vita men det kan tänkas att vissa väljer implantat i andra färger för att sticka ut.
Vad ett tandimplantat kostar
För barn ersätts ofta tandimplantaten om de är nödvändiga till och med det år man fyller 23 år. Vuxna kan ofta behöva betala en egenavgift beroende på vilken klinik eller landsting som utför åtgärden.